NGV GensDataPro

GensDataPro naar nieuwe PC

Wanneer je een nieuwe PC aanschaft en je wil daar GensDataPro op installeren, dan is de eenvoudigste weg als volgt:

Je moet wel weten wat verkenner is: zoniet, vraag dan aan iemand of hij/zij het kan uitleggen. Verkenner zit in Windows om te kunnen kijken welke mappen en bestanden op je PC staan.

Stel: op je oude PC staat GensDataPro geïnstalleerd in C:\gensdatapro\
Je plaatst een usb stick in de oude PC. Deze krijgt daar een letter: D:\. E:\ of F:\ . Laten we zeggen E:\
Je ziet in Verkenner die USB stick als “USB-station (E:)“, of “verwijderbaar station” of iets dergelijks.
Kopieer in verkenner de map (geel ikoontje) C:\GensDataPro naar de USB-stick of externe harde schijf.
Dat doe je door met de rechtermuisknop éénmaal te klikken op de gele map C:\gensdatapro\, en dan te kiezen voor “kopieren”.
Vervolgens klik je met de rechtermuisknop eenmaal op de usb stick (E:\) en kies je voor “plakken”.

Plaats de usb stick vervolgens in de nieuwe PC. De usb stick krijgt dan een (vaak andere) schijfletter zoals F:\ of G:\. Laten we zeggen F:\
Je ziet dan op de nieuwe PC die usb stick in verkenner: F:\gensdatapro\ als geel mapje.
Kopieer dan deze map F:\gensdatapro\ naar de C:\ schijf van de nieuwe PC.
Daar verschijnt dan de map C:\gensdatapro\

Kopieer in geen geval naar de program files map of de documenten map. Dan werkt GensDataPro niet !

Dubbelklik op de nieuwe PC die map C:\gensdatapro\ en zoek naar de applicatie (of: toepassing) gensdatapro*.
Klik die applicatie met de rechtermuisknop en kies “als administrator uitvoeren”. (indien u “gewoon” start komt er een BDE foutmelding en moet je de pc opnieuw opstarten)
GensDataPro start. Er zal om een sleutel worden gevraagd en hoe deze aan te vragen vind je bij Registreren GensDataPro. Maar je kunt als je wilt direct aan de slag door middel van de knop “tijdelijke registratie”.

Het voordeel van deze methode is dat al je instellingen ook identiek meekomen, en dat GensDataPro zelfs start met uw laatst geopende bestand- tenminste, indien je je bestanden in de datagd1 map van gensdatapro heeft staan… de stamboombestanden zijn dan immers meegekopieerd.

Staan je bestanden ergens anders (dus buiten de gensdatapro-map), dan moet je die bestanden zelf overzetten naar de nieuwe PC.

Controleer onder HELP van GensDataPro of je volledig als administrator werkt. Dat is niet per se vereist maar wel sterk aangeraden. Zie hiervoor het menu Waarom Administrator ? onder “Veelgestelde vragen” over dit onderwerp.

* een applicatie of toepassing is altijd te herkennen aan de laatste drie letters van de naam die na de punt staan: dat deel van de bestandsnaam heet een “extensie”.
Het toepassingsbestand gensdatapro heet voluit “gensdatapro.exe”, waarbij exe staat voor “executable”.
Windows laat echter deze extensie standaard niet zien. Windows denkt dat dat te technisch is voor gebruikers. Wel laten ze in een kolom zien dat het een toepassing (engels: applicatie) is.

Zodoende heten alle foto’s en tekeningen dus “afbeelding” en is niet goed zichtbaar of het om een .jpg of een .bmp of een .png gaat.